Så liten är risken att drabbas av stelkramp

Trots att majoriteten av vuxna svenskar  vaccinerades  mot stelkramp för så länge sedan att deras skydd har försvunnit, eller inte är vaccinerade alls mot stelkramp så är det bara i genomsnitt en (1) person per år i Sverige som diagnosticeras med stelkramp. Stelkramp är en anmälningspliktig sjukdom.  Dödsfall förekommer normalt inte utan  efter vård med bland annat antibiotika och antikroppar mot stelkrampstoxinet blir den drabbade vanligtvis helt frisk och har inga kvarvarande men.

Men om man inte har ett skydd mot stelkramp finns det ändå en risk att drabbas av denna farliga sjukdom. Det man ska  tänka på är att vara extra försiktig med djupa sår så att man inte får jord och smuts i dem.  Man ska om det går först låta såret blöda så att smuts och bakterier rinner ut, sedan rengör man noga och slutligen får man se till att såret inte läker igen på ytan så att det blir som ”ett lock” som gör att det blir syrefritt inne i såret.

Förutom tvål och vatten kan man rengöra såret med väteperoxid och kolloidalt silver som båda är verksamma mot bakterier och helt ofarliga att använda i sår. Man kan också se till att vila och äta mat som stärker immunförsvaret. Detta  hjälper kroppen att stå emot bakterieinfektioner.

 

 

En rapport visar att 51% av den danska befolkningen i åldern 30-70 år saknade tillräckligt skydd mot stelkramp. Av de i åldersgruppen 60-69 år saknade 68% tillräckligt skydd. Danmark och Sverige är jämförbara när det kommer till stelkramp och vaccinering.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *